Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Surkål oppskrift – fermentering!

Published on 2018-10-31 under News
Surkål oppskrift – fermentering!

Ekte surkål får man nesten ikke kjøpt. Men det er ikke vanskelig å lage det selv.
Du bruker flere uker med venting. Ellers ikke mer enn 20 minutter. Lager du denne helgen, blir den ferdig til jul.

I gamle dager lagde man surkål ved å la kålen fermentere med hjelp av melkesyrebakterier. Dette gir en spesiell smak, og forandrer kålens ernæringsmessige sammensetning. Tenk deg biola-fordelene og vitamin C i ett.

Ingrediensene:
1 kg kålhode (hvitkål)

1 eple
5 g sennepsfrø
4 g einebær
3 g karve
22,5 g salt
Veier kålhodet ditt mer, tilpass resten av ingrediensene.

Slik gjør du:
Strimle kålhodet. Fjern den harde stilken i midten. Den er spiselig, men ikke god. Skjær eplene opp i små biter (skallet kan gjerne være med hvis du vil). Bland alle ingrediensene i en stor plastbolle. Nå blir det moro. Vask hendene, og begynn å kna, slå, elte. Målet ditt er å få kålen til å slippe vannet. Det virker håpløst de første minuttene, men plutselig skjer det. Når du har fått ut nok vann at alt står under vann, legger du på en lokk (en opp ned tallerk som er så vidt litt mindre enn bollen din). Sett noe tungt opp på lokket ditt. Målet er at kålen har ingen kontakt med lufta. Nå setter du det hele i et hjørne på kjøkkenet på vent. Etter noen dager begynner det å boble litt når du trykker på vekten din. Enda noen dager seinere lykter det yoghurt/syrnet melk nå du trykker på vekta di. Når det ikke kommer mer bobler når du trykker, er det ferdig fermentert og kan du spise det eller ta surkålen din på glass. Bruker du steriliserte glass, kan du oppbevare den i mange måneder. Spis som du vil, kaldt eller varm.

Ett tips: Hvis du ikke klarer å presse nok vann ut av kålen, kan du tilsette litt saltet vann på toppen. Kålen skal være under vann.

Surkål vil gjerne ha en partner under middagen. Spis sammen med kjøtt, pastinakkstappe, potetstappe, salat eller hva du har lyst på.

Velbekomme!
Ha en fin dag

www.lizassmåbruk.no

Kurs fra jord til bord

Bildene: Helge Eek

Tagged: , , , , , , , , ,