Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Surdeigsproblemer?

Published on 2020-02-19 under Uncategorized
Surdeigsproblemer?

Synes du surdeigsbrødene dine blir for sure? Her har vi noen triks for deg for at brødene skal bli mindre sure.

Surdeig er ikke noe annet enn en samling av mel, vann og en del mikroorganismer. Mikroorganismene består stortsett av melkesyrebakterier og ville gjærsopp. Begge liker å spise mel, drikke vann, skille ut bobler (CO2), skille ut noen syrer, og bli flere. Og det siste skjer veldig fort: mikroorganismene deler seg stadigvekk i 2 nye, som deler seg i 2 nye, som deler seg i 2 nye osv. Alt det der skjer i surdeigsstarteren din.

Kortere Heving

Når surdeigsbrødene smaker mer syrlig enn du har lyst på, er det litt skuffende. Men det er noe du kan gjøre for å styre hvor surt brødene dine blir. Det første du kan gjøre er å passe på at mikroorganismene ikke får altfor mye tid å skille ut masse syre etter at du har tilsatt dem til brøddeigen din. La brøddeigene dine heve kortere enn du pleier å gjøre hvis du vil ha mindre sure brød.

Hev litt kortere, så blir surdeigsbrødet mindre syrlig

Stimuler de riktige gjærsortene

Det andre du kan gjøre er å stimulere villgjærsoppene mer enn melkesyrebakterier (for det er den siste som syrner mest). Det gjør du på følgende måter:

  • oppbevar surdeigsstarteren i kjøleskapet i stedet for på kjøkkenbenken
  • Pisk inn luft i surdeigsstarteren når du har tilsatt ny mel og vann
  • Bruk litt mer vann og litt mindre mel, slik at du får en våtere surdeigsstarter (prosessen er litt komplisert å forklare, men den blir mindre syrlig når den er våtere)
  • Bruk 90% av surdeigsstarteren din når du baker, og behold kun 10% som du tilsetter ny mel og vann
  • Bruk den oftere (slik at det tilsettes fersk mel og gjær oftere)
En våtere surdeigsstarter gir mindre syrlig brød

Lykke til!

Et vellykket surdeigsbrød smaker ikke bare fortreffelig, men er også godt for magen