Hva har skjedd på Lizas Småbruk

hylleblomst saft – oppskrift

Published on 2017-05-29 under News
hylleblomst saft – oppskrift

Hylleblomst!
Det er vår og hyll begynner så vidt å blomstre noen steder. Hylleblomst er noe av det allerførste man kan høste i Norge på våren, og det er masse godt man kan lage av det. Her følger en oppskrift på hylleblomstsaft.

Det finnes svart og rød hyll. Svart har de mest aromatiske blomster og spiselige bær. Men den må man tilfeldigvis ha i hagen eller plante i hagen og den blomstrer seinere på våren. Rød hyll har ikke spiselige bær, og litt mindre aromatiske blomster. Men den vokser derimot vilt og tidlig. Man finner den ofte i skogskanter, i nærheten av bygder/bønder. Rundt her vokser det i store mengder. Både rødhyll og svarthyll blomstersorter kan brukes.

Hylleblomst saft:
Ingredienser til 850 ml
40 rød hyll blomsterklaser (eller 10 svart hyll blomsterklaser)
900 sukker
1 (økologisk) sitron
1 glass flaske (f.e. gammel vinflaske med skrukork)

Riv sitronskallet og press ut jusen eller skjær i tynne skiver.
Ta 600 ml vann i en kjele med sukkeret i. Varm opp mens du rører i sukkeret inntil det er løst opp. Ta av komfyren. Ha i alle andre ingredienser (bortsett fra glassflasken da….). La stå over natta.
Neste dag, steriliser flasken ved å legge den i en kjele med vann og koke den opp i noen minutter. Bruk en fin sil (eller kjøkkenhåndkle) til å sile hylleblomstsaften. La det stå og dryppe en stund. Det siste er det mest konsentrerte. Press så mye saft ut som du klarer. Ta opp i flasken. Ferdig! 🙂 Du har laget din egen hylleblomstsaft! Kjempegodt!
Saften kan oppbevares i kjøleskapet i ganske mange måneder. Sukkeret beskytter mot bakterier.

Ha en fin dag!

 

', '
' ); ?>
Tagged: , , , , , , , ,