Event: NY! – Fermentering

NY! – Fermentering
mar
09

Mye av maten vår er fermentert. Brød, melk, sjokola, vin, spekepølser, surkål, yoghurt, ost, sylteagurk er bare noen forebilder av ting som (ofte) er fermentert.

Fermentering gir nye smaker (mel smaker ikke det samme som brød…), men gjør også nedbryttingsjobben for magen vår lettere.

Denne dagen skal vi lære en del av de gamle fermenteringsteknikker. Dette kurset er helt ny, og vi er spente over å kunne tilby det!

Dagen ser omtrent slik ut:

9:30 Velkomst med te, kaffe, hjemmelaget kake og introduksjon i fermenteringsverden.

10:00 Vi setter en deig til en surdeigspizza og et surdeigsbrød. Vi lager en starter selv og behandler teorien rundt bakteriene og gjærsoppene i surdeigstarteren din, hvordan du starter en, hvordan du vedlikeholder en surdeigsstarter og hvordan du kan ta en pause fra den.

11:00 Vi begynner å lage kefir med kefirkorn og fersk melk og går inn i forskjellen mellom vannkefirkorn og melkekefirkorn, hva de er og hvordan de lever. Har vi god nok tid, starter vi også en syrnet melk med melkesyrebakterier. Vi vil selvfølgelig gå inn på smakstilsetninger, varianter man kan lage og hvordan man kan vedlikeholde kefir starteren sin hjemme.

11:45 Vi lager surdeigspizzaene våre ferdig til lunsj og baker dem ut i steinovnen på tunet.

12:15 Lunsj i vinterhagen med masse hjemmelaget og hjemmeprodusert mat, hvorav mye fermentert. Hjemmefermentert surkål, hjemmelaget ost og hjemmespeket pølse er noe av det som vil stå på bordet. Etter lunsj kan de som vil bli med på en liten rundtur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever her og grønnsaker, bær og frukt vokser her.

13:15 Vi setter i gang med grønnsaksfermentering og lager surkål og kimchi (en koreansk variant fermenterte grønnsaker). Vi snakker oss gjennom prosessen videre hjemme, hva som skjer i grønnsakene mens de fermenteres, hvilken andre grønnsaker man kan fermentere og andre varianter man kan prøve ut.

14:15 Vi har fermentert oss gjennom korn, melk og grønnsaker og nå er det på tiden med kjøtt. Vi skal lage speket hjerte! Hjerte er kjempegodt og sunt kjøtt, men ikke så mørt (tenk biffsmaken som krever mye tygging). Ved å speke kjøttet, blir det mørere og lettere å fordøye. Her er det i stor grad ensymene i kjøttet som fermenterer. Vi behandler hvordan du kan speke enkle kjøtt- og fiskdeler hjemme, prosessen som skjer i kjøttet/fisk og hva du skal passe på.

15:15 Vi baker ut surdeigsbrødene våre i ovnene. Mens de blir ferdig, tar vi oss en kopp kaffe med hjemmelaget kjeks i vinterhagen og går gjennom utstyr og litteratur for de som ønsker å lese mer. Vi tar også en oppsummering rundt alle startere dere får med dere.

15:45 Surdeigsbrødene ut av ovnene. Vi begynner å pakke alle startere våre. Alle får med seg hjem surdeigsbrød, melkekefirkorn, melkesyrekultur, surdeigstarter, surkål, kimchi og speket hjerte. Oppskriftshefte følger også med.

16:00 Avslutning

Pris: Siden det er første gangen vi kjører dette kurset, tilbyr vi det for 1000 kr (vanlig pris 1800). Maks 8 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter ved togstasjon (Roa eller Lunner på Gjøvikbanen).

Fly: Vi henter ved flybussholdeplassen. Det er Askeladden busser; bussen kjører 8:15 fra Gardermoen og du er tilbake på Gardermoen 17:30).

Velkommen!

Meld deg på ved å fylle ut påmeldingsskjema under her. Lurer du på noe eller ønsker du å melde på flere, skriv gjerne i kommentarfeltet. Du får svar på email innen 24 timer.

Påmeldingsskjema: