Event: Høner – hønsehold og slakt

Høner – hønsehold og slakt
jun
22

Hva spiser høner (ikke)? Hvorfor legger høner egg året rundt når ingen andre fugl gjør det? Skal jeg eller skal jeg ikke ha lys i hønsehuset om vinteren? Det finnes mange ting man lurer på når man starter med høner. Og stadigvekk kommer det opp nye spørsmål underveis også. Denne dagen skal vi vise, fortelle og dele om hvordan fjærkre har det her på Lizas Småbruk. Men vi skal også la dere fortelle om deres hønsehold, og vise forskjellige løsninger/tilnærminger.

Ingen høner, uten haner. Og har du høner, vil du etter hvert oppdage å få for mange haner. På dette kurset vil du derfor også lære om hvordan avlive fjærkre på en human måte. Vi lærer om bruk av hele dyret, fra nebb til hale, og ikke minst innvollene. Alle som vil, får prøve seg på hele prosessen. Og selvfølgelig skal vi smake på resultatene.

Kurset varer fra 9:30 til 16:00. dagsinndelingen vil omtrent være slik:

9:30 Velkomst med kaffe og hjemmelaget kake. Introduksjon om hønsehold og hønseslakt. forklaring om teknikker, taktikker, bakterier, lover og regler.

10:00 Vi går ut og avliver en høne/hane. Vi ribber og tar kjøttet inn for videre bearbeiding. Vi går steg for steg gjennom prosessen for å forvandle dyret til kjøtt, fjerner kråsen og innvollene fra kjøttet, vasker om nødvendig og henger kjøttet til mørning. Innvollene blir brukt.

11:00 Vi diskuterer hønsehold. Vi går inn på naturlig adferd og levemåte; hønsehus og utegård; forskjellige raser og behov; kalkuner, ender, gås og vaktler versus høner; gamle raser versus nyere; lover og regler; sykdommer og plager, for og vann, hanekamp osv. Her har alle noe å bidra med, og det er mye vi lærer fra hverandre.

12:00 Lunsj med hjemmelagede og hjemmeproduserte matvarer, samt noen av innvollene for de som ønsker. Etter lunsj kan de som vil bli med en tur rundt småbruket for å se hvordan vi driver og dyrene lever her. selvfølgelig skal vi se på hønseholdet og kalkunholdet vårt.

13:00 For at hele slakteprosessen skal sitte godt, får alle som vil, nå slakte en høne/hane helt alene. Denne gangen går vi mye dypere inn på hva hvert del kan brukes til og hvordan man kan videreforedle kjøttet.

14:30 Mens høne/hane nr 2 henges til mørning, tar vi oss en kopp kaffe med hjemmebakt kjeks i vinterhagen og diskuterer forskjellene i smak og slakteprosess mellom forskjellig type fjærkre (høner, ender, kalkun, gås, vaktel osv), mørning av kjøttet, alder på dyret og hva det gjør med kjøttet. Men selvfølgelig noen gode oppskrifter til hele, litt eldre, dyr.

15:15 Siste økt bruker vi tid på å gå inn på flokkens utvidelse, eller naturlig ruging, rugemaskin, innavl, renraset og blandinger, klekking og kyllinger.

Rundt 16:00 pakker vi hønene/hanene våre. Alle som vil, skal få med seg 1 eller 2 stk hjem til middag dagen etter.

Det er lov å ta med egen hane, hvis man vil. Skriv gjerne i kommentarfeltet hvis du planlegger det, så skal vi gi deg tips.

Kurset er rettet mot hønse- og annet fjærkreholdere og folk som går rundt med planer/lyst å starte med det. Men selvfølgelig er alle velkommen.
Pris: 1800 per deltaker. Maks 10 deltakere.

Kurset holder på Lizas Småbruk, et allsidig småbruk i drift. Småbruket ligger i Jevnaker kommune: Kart og adresse

Meld deg på ved å fylle ut påmeldingskjema under her. Lurer du på noe eller ønsker du å melde på flere, gjerne skriv i kommentarfeltet. Du vil få svar innen 24 timer på email.


Velkommen!

Påmeldingsskjema