Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Christmas pudding / julepudding – oppskrift

Published on 2017-11-30 under Oppskrifter
Christmas pudding / julepudding – oppskrift

I England lager man i starten av adventsperioden, en julepudding som godgjør seg i løpet av advent til en fantastisk dessert. Bruk helgen til å samle familien på kjøkkenet og lag denne puddingen og nytt den i jula! Noen av ingrediensene er ikke så lett å få tak i i Norge, derfor noen forslag til alternativer.

Dette trenger du:

  • 600g rosiner eller enda bedre: en blanding av rosiner, abrikoser, svisker, dadler eller andre tørket frukt du har i skapet
  • 125g tyttebær (ev tørket). Bytt ut med andre tørket frukt om du ikke har
  • rivet skal av 1 appelsin
  • 150ml ciderbrandy eller f.e. cognac eller calvados
  • 75ml dark stout eller en eller annen mørk øl
  • 4 egg
  • 70g brun farin sukker
  • 70g hvetemel
  • ½ ts bakepulber
  • ½ ss mixed spice (eller en blanding av kardemomme, ingefær, nellik, muskatnøtt og/eller kanel)
  • ½ ss kanel
  • 250g smør (en god engelsk familie ville ha brukt noe som heter suet, som er fettet som ligger i bukhullen, men det er vanskelig å få tak i her i Norge)
  • litt salt
  • 75ml melk
  • 70g mandler
  • 250g brød i smuler
  • revet skal og jus av 1 sitron
  • Et varmtvannsbad eller en liten kjele i en stor kjele (eller en engelsk puddingform). På bildet har vi brukt en oransj silikonform i en stor kjele.

Slik gjør du:

Fredagskveld: Skjær svisker, abrikoser og andre store tørkede frukt i biter. Ha alle tørkede frukt, tyttebærene og appelsinskal i en bolle og hell brandyen og 75 ml øl (stout) over. Dekk av med en tallerk eller lignende og la stå over natta.

Lørdag: pisk egg og sukker sammen i en stor bolle. Smelt smøret forsiktig (det skal ikke brunes). Bland mel, bakepulver, alle krydder, salt inn i eggemassen. Ta melken, fruktmassen fra dagen før, mandlene og smeltet smør og bland inn i massen. Tilsett til slutt brødsmulene, sitronjusen og sitronskallet. Bland godt.

Ta blandingen over i den minste av de 2 kjelene. Dekk massen i kjelen med matpapir og lokk (væsken i puddingen skal ikke fordampes bort underveis). Fyll på med vann i den ytterste kjele og sett den lille inni. Nå har du laget din egen varmtvannsbad. Du varme opp varmtvannsbadet ditt slik at vannet i den ytterste kjele så vidt koker mens den lille kjelen med puddingen står oppi. La stå og koke i 4 timer. Sjekk av og til om du må fylle på med mer vann i den ytterste kjelen.

Etter 4 timer koking, fjern fra komfyren, la kjøle ned og sett i skapet med lokket på fram til jul. Puddingen liker å stå mørkt, men trenger ikke å stå veldig kaldt. Engelsmennene liker å la den stå i mange uker; vi liker den best etter 3-4 uker.

Jul: Sett puddingen tilbake i varmtvannsbadet og la vannet småkoke i 2 timer slik at hele puddingen blir varmt. Velbekommen!!

 

 

', '
' ); ?>
Tagged: , ,